Afgelopen donderdag was er een kleIne opschudding op de cryptomarkt. Schijnbaar vanuit het niets schoten grotere digitale valuta zoals de bitcoin met zo’n 20 procent omhoog.

Een koerssprong van 20 procent is op klassieke markten zoals die voor aandelen heel fors; en voor valuta als de dollar en de euro zelfs extreem. Maar op de cryptomarkt, waar zeker afgelopen jaar sprongen van 50 tot 100 procent per dag ook voor grotere cryptovaluta niet ongewoon waren, lijkt een stijging van de bitcoin met 20 procent niet heel bijzonder.

Sterker nog, na de klappen die de cryptomarkt in januari en februari dit jaar kreeg, is het bij de grootste cryptomunten relatief bekeken opvallend rustig. Dat is bijvoorbeeld te zien aan onderstaande grafiek van de bitcoin, die min of meer vast zit in een bandbreedte tussen de 6.500 dollar en 8.000 dollar. (klik voor uitvergroting)

Volgens de Britse bank Barclays is het onwaarschijnlijk dat de bitcoin ooit nog hoger komt dan de recordstand van 19.843 dollar uit december 2017. “Anders dan bij eerdere pieken in de prijs van bitcoin, blijkt uit onderzoek gebaseerd op onze modellen dat de speculatieve bubbel van cryptovaluta waarschijnlijk over zijn hoogtepunt heen is”, stelden analisten van de bank eerder deze week in het jaarlijkse rapport Equity Gilt dat deze week is uitgekomen.

Het analistenteam dat wordt geleid door Joseph Abate zegt dat er een opvallende overeenkomst is tussen de eerdere stijgende populariteit van bitcoin en de verspreiding van virussen als influenza."Door dit model toe te passen op het speculatieve gedrag in de cryptowereld blijkt dat als er eenmaal een voldoende groot deel van de bevolking dat vatbaar is voor speculatie bewust wordt van een munt als bitcoin en eigenaar wordt van cryptomunten dat er een opwaarste druk komt op de prijzen", schrijven ze.

"De mensen voor wie de aantrekkingskracht van bitcoin in het speculatieve karakter lag, worden daarna verkopers en staan zo aan het begin van een neerwaartse spiraal, blijkt uit onze empirische analyse van historische prijsontwikkelingen", concluderen de analisten.

Kleine cryptomunten flipperen fors

Of de prognose van Barclays houdbaar is, zal in de komende maanden moeten blijken. Maar het is sinds enkele weken ontegenzeggelijk relatief rustig is in de top 20 van de cryptomarkt. Dit geldt echter niet algemeen op de cryptomarkt, waarvan er volgens de site coinmarketcap.com meer dan 1.500 in omloop zijn.

Bekijk je bijvoorbeeld het lijstje van de 10 cryptomunten die in de afgelopen zeven dagen het hardst zijn gestegen, dan gaat het in alle gevallen om koerstijgingen van meer dan 100 procent.

(klik voor uitvergroting)

De grote koerssprongen zijn allemaal afkomstig van kleinere broeders. De grootste munt die op dit lijstje staat is de Golem, met een marktwaarde van ongeveer 360 miljoen dollar. Daarmee staat deze digitale munt op plaats 50 op de cryptoranglijst. Ter vergelijking: de bitcoin had zondag een marktwaarde van ongeveer 141 miljard dollar.

Op de cryptomarkt wordt volop gespeculeerd met minimuntjes, waarbij het erg eenvoudig is om met een relatief kleine transacties koersen flink te laten flipperen. Het is dus extra belangrijk om op het handelsvolume te letten bij cryptomunten die flink bewegen.

Zo heeft de grootste stijger op bovenstaand lijstje, BigUp, een regulier handelsvolume over de afgelopen maand van ongeveer 150 dollar per dag. Afgelopen week zijn echter plots pieken in het handelsvolume te zien van meer dan 100.000 dollar per dag. We hebben het hier over een digimunt die met een marktwaarde van ongeveer 1 miljoen dollar op plaats 777 staat op de cryptomarkt.

Golem en Mithril

Bij de grote stijgers (die dus ook makkelijk weer kunnen dalen) zitten veel flipperkastmuntjes. Wat betreft omvang en volume zijn er twee uitzonderingen. De eerder genoemde Golem is zoals hierboven aangegeven een top 50-munt; en de cryptomunt Mithril komt met een marktwaarde van ruim 200 miljoen dollar op plaats 71.

Maar ook bij Golem en Mithril zit er nog een hoop fantasie in de spectaculaire koersstijgingen.

In het geval van Golem speelt mee dat deze cryptomunt afgelopen week een nieuwe applicatie heeft gelanceerd op het netwerk van ethereum (nummer twee op de cryptomarkt). Het gaat om een toepassing waaraan al twee jaar is gewerkt, sinds de lancering van Golem in 2016.

Het idee is dat gebruikers van de Golem-applicatie aan elkaar onbenutte computerrekenkracht kunnen 'verhuren'.  Dit kan onder meer handig zijn voor 'miners' van cryptomunten die op zoek zijn naar extra computercapaciteit. Topman Julian Zawistowski van Golem was blij met de introductie van de apllicatie, maar zei op de site Coindesk dat nu gekeken moet worden hoe die zich "in het wild" gedraagt. Ofwel: het gaat nog om een experimentele fase.

De cryptomunt Mithril werd eind maart geïntroduceerd en bestaat dus pas enkele weken. Uit het niets is deze omhoog geschoten naar een marktwaarde van een paar honderd miljoen dollar. Dat lijkt veel te maken te hebben met gelukkige timing.

Mithril positioneert zichzelf als een toepassing voor bestaande en nieuwe social media platforms. De bedoeling is dat gebruikers via Mithril direct beloond worden voor de content die ze op sociale media zetten - een heel ander model dan bijvoorbeeld Facebook hanteert: geld verdienen met advertenties op basis van gebruikersdata.

LEES OOK Bijna 1 op de 10 Amerikanen heeft zijn Facebook-account verwijderd vanwege privacyschending, zegt onderzoek